Това заяви пред БНР председателят на КЗП Стоил Алипиев. По думите

...
Това заяви пред БНР председателят на КЗП Стоил Алипиев. По думите
Коментари Харесай

Стоил Алипиев, КЗП: Най-високата санкция за нелоялна търговска практика е до 50 000 лв

Това съобщи пред БНР ръководителят на КЗП Стоил Алипиев.

 

По думите му към сегашния миг той няма информация някой да е неудовлетворен от работата на КЗП.

 

" Продължаваме с направените констатации. Вече над 200 решения са взети от Комисията и са издадени забранителни актове за използване на нелоялна комерсиална процедура. Предполагам, че до 15 юли ще сме съумели да приключим с разглеждането на всички проблеми и чакаме всички заповеди, които сме издали, да влязат в правосъдна фаза ", означи Алипиев. 

 

Специалистът изрази мнение, че глобите зависят от съответния случай.

 

" Около 300 ще бъдат заповедите, които ще бъдат издадени като краен резултат в резултат на тази акция за възбрана на потребление на нелоялна комерсиална процедура. Тук става въпрос освен за глобите, които ще претърпят търговците, тук става въпрос и за тяхната комерсиална известност и това по какъв начин тези заповеди ще рефлектират по отношение на тяхното държание по отношение на потребителите. Административните производства някой път завършват и в границите на 2 години, някой път са и по-бързи - не мога да предвиждам ", сподели още специалистът.

 

Алипиев посочи, че са завърши прегледа на общите условия на телекомите. 

" Изпратили сме предписанията за това кои от клаузите сме счели за неравноправни ", уточни той и добави, че са предписали да се промени искане на суми, обвързани не с съответното заплащане, голословно високи неустойки, такси, които не са длъжни потребителите да заплащат. 

 

Председателят на КЗП добави, че предприсанията са изпратени до търговците, с цел да ги отстранен, те са ги приели и огромна част от тях към този момент са изменени. 

 

" Започнахме акция по обзор на общите условия на компаниите за бързи заеми и разбор на това до каква степен са предпазени правата на потребителите. Според предварителните разбори в към 90% от случаите те употребяват нелоялни търговски практики. Започваме инспекциите на място, с цел да установим с документи и да може КЗП да се произнесе ", посочи Алипиев. 

 

Според него потребителят би трябвало да има опция да взима по-информирани решения. Информацията би трябвало да му се предлага по по-разбираем метод, тъй че те да са изцяло наясно като вземат избрана сума на заем какво тъкмо ще върнат действително. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР